KELUPIS
Sudah menjadi kebiasaan bagi masyarakat Tatana Kuala Penyu secara bergotong-royong untuk membungkus kelupis. Kelupis adalah hidangan wajib ketika perayaan Moginum diadakan, serta boleh dibuat ketika menyambut apa-apa juga perayaan. Satu ikatan kelupis mempunyai sepuluh biji kelups yang di panggil "SAKUDI".
PINANTUNG
![Hasil carian imej untuk pinantung](https://assets.nst.com.my/images/articles/26ntambuyat3.transformed.jpg)
Sagu dikenali juga di dalam bahasa Dusun Tatana sebagai Pinantung. Cara untuk membuat Pinantung, tepung sagu dalam kuantiti yang sederhana dibubuh di dalam besen kecil dan dicampurkan dengan sedikit air serta digaul rata. Seterusnya air yang mendidih dituangkan ke dalam besen yang berisi tepung sagu yang dilarutkan dengan sedikit air tadi. Dengan suhu kepanasan air yang mendidih, pinantung akhirnya berjaya diproses. Pinantung perlu dimakan dengan menggunakan sumpit. Sumpit adalah sejenis penyepit diperbuat daripada pelepah rumbia yang berbentuk "V". Selain daripada sumpit garpu juga boleh digunakan.
No comments:
Post a Comment